2017/2018:

 

29 juni:
De afgelopen weken waren we helemaal in de bruiloftssferen. Onze juf Marion trouwde op 22 juni. In de klas hadden we een echte trouwhoek en we knutselden een mooie bruidstaart. Met z'n allen gingen we die dag naar de kerk en naar het feest. Wat een prachtige dag!

Nu werken we over 'de bij ' We doen dit met de hele school. Afgelopen dinsdag deed groep 1 en 2 olv groep 5 en 6 het ontdekpad over bijen. We deden allerlei opdrachten lekker buiten en leerden een heleboel over de bij, o.a. dat bijen heel belangrijk voor ons mensen zijn.
Volgende week gaan we ook een bij knutselen en we zingen het liedje: zoem, zoem, zoem.

Elke week staat er weer een klank centraal en werken we aan onze woordenschat. In de komende periode zijn dat woorden die te maken hebben met de zomer.

Het is al volop zomer en daar gaan we na het bijenproject over werken.

24 mei:

In onze groep zijn we bezig met het thema ‘Vervoer’
We praten, lezen, zingen over en spelen met allerlei dingen die met vervoer te maken hebben. De kinderen leren dat er vervoermiddelen zijn voor op het land (bijvoorbeeld fiets, auto, brommer, bus), op het water (bijvoorbeeld schip, tanker) en in de lucht (bijvoorbeeld vliegtuig, helikopter).
We staan ook stil bij verschillende verkeersregels: hoe en waar steek je veilig over en waarom staan toch al die gekleurde borden langs de weg?

Bij de start van het project is er een prachtig prentenboek voorgelezen: ‘Laat ons maar even!’. Een bijzonder verhaal van auteur Tjibbe Veldkamp. Wouter Tulp maakte er prachtige tekeningen bij. Het verhaal gaat over Hans, Jans en Jopie die op een sloopterrein enkele wielen vinden. Hans krijgt het idee om een skelter te bouwen. De kinderen maken een bouwtekening, zoeken nog wat andere spulletjes en beginnen te bouwen. De vaders vinden dat ze het niet goed doen en zeggen: ‘Nee, nee, nee! Zo moet dat niet! Laat ons maar even...’ Al snel nemen de vaders het over. De kinderen sluipen weg, verzamelen opnieuw spullen en gaan weer aan de slag. Ze rijden al uren op hun zelfgemaakte skelter als de skelter van hun vaders eindelijk klaar is. ‘Jullie skelter is af hoor!’, zeggen de vaders tevreden. ‘Onze skelter? Dat is jullie skelter,’ zegt Hans. ‘Wij hebben onze eigen skelter gebouwd.’ Ook nu keuren de vaders de skelter van Hans, Jans en Jopie niet goed. ‘Stop!’ zeggen de kinderen. ‘Dit is onze skelter en jullie mogen er niets aan veranderen.’ Het is tijd om de vaders een lesje te leren. En ze weten wel hoe. Met een race… En hoe die is afgelopen?

TIP:  Overal in uw omgeving zie je voertuigen: auto’s, brommers, fietsen, bussen.  Neem eens de tijd om wat langer bij een voertuig stil te staan. Benoem (belangrijke) onderdelen en laat het kind eens ervaren hoe het is om in een stilstaande auto, op een scooter of brommer te zitten. Bespreek samen met het  kind wanneer je zo’n voertuig mag besturen. Bekijk samen het rijbewijs en vertel wat je er allemaal voor  moet  doen. Ook veilig een straat veilig oversteken hoort bij dit thema.

23 maart:

Met Pasen in het vooruitzicht zijn we aan het werk over het thema: De kip en het ei.
Vandaag bliezen we een ei uit en zagen we dat er eigeel, de eierdooier en eiwit in een ei zit. We lazen boekjes over hoe een kuiken in het ei groeit.
Ook leerden we van de prentenboeken 'kom uit het ei, kleintje' en 'dotties eieren'  dat een kip 3 weken zit te broeden op de eieren en dat er dan kuikentjes uit komen. Verder tellen we met eieren en maken we er zelfs sommetjes mee. Elke week staat er weer een nieuwe klank centraal waar we allerlei spelletjes mee doen. In de thema hoek hebben we een echte bloemenwinkel, waar je ook eitjes kan kopen.
We zingen de liedjes: Twee kleine eendjes en rode stippen op een ei
Wij genieten van de lente!

9 maart:

We zijn druk aan het werk geweest met het thema: Museum.

We maakten zelfportretten en spijkerkunst en ook verfden we echte Mondriaan schilderijen. Spiegelen met mozaiekfiguren vonden we ook heel interessant. Dat ziet er kunstzinnig uit!
Met het liedje: Kom je kijken in mijn museum, nodigden we al zingend onze klasgenoten uit om in het museum in de klas te komen kijken.
Woensdag 14 maart is de fancy fair. Daar zijn we ook druk voor geweest, maar daar vertellen we nog niets over..........Kom maar kijken!

26 januari 2018:
Het thema in de kleutergroep is op dit moment: Winter.
We knutselden vogelhuisjes en leerden het liedje: In de winter.De afgelopen week maakten we ook even een uitstapje naar een warmer land waar de tijger woont. Het boek SStt, de tijger slaapt staat centraal tijdens de nationale voorleesdagen.
Groep 2 is heel druk geweest met het werken in de geheime (CITO) boekjes.
Volgende week gaan we werken over de kleding in de winter en luisteren we naar de klank m van muts. Ook gaan we oefenen met meten.

12 januari 2018:

Het nieuwe jaar 2018 is  begonnen!
In de eerste week werkten we over TIJD. We oefenden de dagen van de week, de maanden en de seizoenen. We knutselden een mooie weekkalender zodat we ook thuis de dagen van de week kunnen oefenen.

We leerden het liedje; Twaalf maanden bij elkaar is samen één jaar (zie you tube) daarmee kunnen we de maanden  makkelijk onthouden.

Volgende week gaan we werken over de winter en dan met name over dieren in de winter.
Hoe leven pinguins en ijsberen en wat doen andere dieren in de winter?
We werken vanuit het prentenboek 'Plof' over Veldmuis. Hij ontdekt dat het sneeuwt, maar omdat hij nog nooit eerder sneeuw gezien heeft, begrijp hij niet goed wat er gebeurt.
De kinderen krijgen het klankzakje weer mee naar huis, waarin deze keer spullen verzameld mogen worden met de klank V

24 nov 2017:

Deze week zijn we natuurlijk over Sinterklaas gaan werken. We combineren dit nog met gezondheid.  De huishoek is veranderd in het pietenhuis en wanneer Sinterklaas of zijn pieten ziek zijn kunnen naar de dokterspost gaan. We hebben hele knappe dokters in onze klas, die alle zieke pieten en de sint zo weer beter maken. 

We kijken het sinterklaasjournaal ook in de klas en lezen de prentenboeken: Nicolaasje; De minipiet op zee, Sinterklaas is ziek, De schimmel is ziek
en we zingen de bekende sinterklaasliedjes. Ook zingen en bewegen we lekker mee met: De Pieten sjoe, sjoe, wa (zie you tube)

Met het rijmpietje oefenen we het rijmen en we doen pietengymnastiek.

Er zijn al een heleboel pieten maskers, schimmels en zieke pietjes geknutseld en we kijken vol verwachting uit naar het bezoek van Sinterklaas en zijn pieten aan onze school

 

10 nov 2017:

De afgelopen week zijn we druk geweest met het maken van de lampion. We maakten een griezelige spin in zijn web.

In de komende weken gaan we werken over gezondheid.
De kinderen leren en spelen over ziek zijn en beter worden, maar natuurlijk ook over hoe je gezond kunt blijven.

De klank a staat centraal. De a van arm, wang, hals enz.
De kinderen van groep 1 gaan verder met het opzeggen van de telrij tot 10 en het resultatief tellen. De kinderen van groep 2 gaan dit oefenen t/m 20
Ook spelen we het spelletje welk cijfer is weg?

 

1 nov 2017:

In onze groep zijn we bezig met het thema Herfst.  We praten, lezen, zingen en spelen over allerlei dingen die met de herfst te maken hebben. Wat is mist? Wat is regen? Wat gebeurt er met de bladeren van de bomen? De kinderen voelen en beleven de herfst. 
De klank h hoort bij het thema Herfst. Op school  doen we er allerlei spelletjes mee en de kinderen mogen 2 dingen meenemen waarin je de klank h hoort.

Naast het thema herfst zijn we deze week druk met techniek en volgende week met de lampion.
We zijn deze week onderzoekers!
We onderzoeken wat drijft en zinkt, wat wel of niet plakt aan een magneet en hoe we een lampje kunnen laten branden. Ook experimenteren we met hamer en spijkers aan de timmertafel.
In de themahoek is een werkplaats gemaakt.

Heeft u nog mageneten thuis? U maakt ons er op school blij mee!

We oefenen nog steeds met de dobbelsteen en proberen nu zonder te tellen, in één keer te zien hoeveel we gegooid hebben.
Groep 2 doet dit ook met 2 dobbelstenen.
Verder tellen we alles om ons heen.
We hakken en plakken de woorden met Henk Hak en Piet Plak en luisteren heel goed of een woord lang of kort is.

Liedjes:

Blaadjes dansen over de weg
uit de eikenboom en uit de heg.
Ze dansen samen hand in hand
van één twee drie, één twee drie, 
door het land.
----------------------------------------------------------

Rikketikketik, het regent op mijn rode jas en in de grote plas
Rikketikketik, het regent op mijn rode regenjas.

----------------------------------------------------------------------

Wind, wind, wat ben je sterk, wind, wind, ga aan je werk.
Laat de bomen zwaaien, laat de molens draaien.
Wind, wind, wat ben je sterk, wind, wind, ga aan je werk.
 

6-10 2017:

Afgelopen woensdag 4 okt. is de kinderboekenweek gestart.
Het thema is dit jaar: Gruwelijk eng.

In de kleutergroep maken we het niet zo eng. We lezen o.a. het boek: Het kleurenmonster van Anne Llenas. 
Het boek gaat over het kleurenmonster wat vanmorgen is opgestaan met een vreemd gevoel. Hij is in de war en heeft geen idee waarom. 
Een meisje wil hem helpen. Ze vertelt hem dat de kleuren voor gevoelens staan. Als je ze allemaal een eigen plekje geeft voel je je prettiger
Het kleurenmonster ontdekt welke kleur voor welke emotie staat.
Geel=blij
Rood=boos 
Blauw is verdrietig
Groen=kalm
Zwart=angst 
en roze.......verliefd....

Verder lezen we de Gruffalo, en Het kind van de Gruffalo, Draakje Dries en Sneeuwwitje breit een monster.
We oefenen verder met het verdelen van woorden in klankgroepen, dobbelstenen aflezen en het tellen.

 

het nieuwe schooljaar.

Met een groep van 24 leerlingen zijn we het schooljaar begonnen.
Een aantal leerlingen komen nu nog maar enkele dagdelen op school om te wennen.
We hebben in de afgelopen 2 weken al heel veel geleerd. 
o.a. het liedje: dag school, dag school, daar ben ik weer.....
Op youtube is dat ook te vinden.

We besteden veel aandacht aan de volgende regels in de klas. 
- wij ruimen netjes op
-in de kring ben ik stil en steek een vinger op als ik iets zeggen wil
-wij luisteren naar elkaar
-wij werken en spelen samen
-wij geven complimentjes
-wij weten wat STOP is
-wij maken het weer goed
-wij maken veel plezier

Verder leren we met Henk Hak en Piet Plak hoe je woorden in klankgroepen kunt verdelen en weer samenvoegen
Met de Teltijger tellen we de ogen van de dobbelsteen. (groep 1, 1 dobbelsteen en groep 2, 2 dobbelstenen)

Op woensdag 27 sept om 20.15 uur is de groepsinformatie avond. Alle ouders van de kinderen van groep 1 en 2 van harte welkom!
Het wordt een leerzame avond!

Hier de link naar de brief.

 

 

2016/2017:


 

 

op dit moment staat de klank    w  centraal

zoek voorwerpen en woorden waar de je klank w vooraan hoort.

 

ouderbrief lente

Dagelijkse gang van zaken groep 1 & 2

Download hier.